Kaikki vammaispalvelut kuuluvat hyvinvointitalueen järjestämisvastuulle
Pohteen vammaispalvelut https://pohde.fi/palvelut/vammaispalvelut/?area=oulu
Vammaispalvelulaki: https://www.finlex.fi/fi/lainsaadanto/2023/675
Sosiaalihuoltolaki: https://finlex.fi/fi/lainsaadanto/2014/1301
Suomien ratifioima YK:n vammaissopimus
Lisää tietoa löydät esim. Lihastautiliiton ja Invalidiliiton sivuilta sekä THlL:n Vammaispalveluiden käsikirjasta.
Vammaispalveluiden käsikirjasta löydät kattavasti tietoa kaikista niistä palveluista, joista vammaispalvelulaissa säädetään. Käytetty kieli käsikirjassa voi olla helppolukuisempaa kuin lakiteksti. Lihastautien moninaisuudesta johtuen tuen tarve on kullakin yksilöllinen. Tähän sivulle on otettu vain muutamia nostoja.
Henkilökohtainen apu
Se on toisen ihmisen antamaa apua, joka mahdollistaa vammaiselle henkilölle itsenäisen elämän ja mahdollisuuden tehdä samoja asioita kuin vammattomat henkilöt.
Henkilökohtaista apua voidaan järjestää:
1) Työnantajamallilla, jossa vaikeavammainen henkilö toimii itse työnantajana ja hyvinvointialue korvaa hänelle työnantajuudesta aiheutuvat kustannukset.
2) Palvelusetelillä, katso mahdollisia palveluntuottajia täältä.
3) Ostopalveluna, jossa hyvinvointialue joko ostaa palvelun tai tuottaa sen itse.
Yleistietoa henkilökohtaisesta avusta: https://henkilokohtainenapu.fi/
Liikkumisen tuki (ent. kuljetuspalvelu)
Kuljetuspalvelua voidaan myöntää joko sosiaalihuoltolain ja vammaispalvelulain mukaan. Uudessa vammaispalvelulaissa tämän tuen nimi on liikkumisen tuki ja se kattaa taksipalvelua laajemmin eri tukimuotoja.
Lue lisää vammaispalvelulain mukaisesta kuljetuspalvelusta Pohteella tai sosiaalihuoltolain mukaisesta kuljetuspalvelusta Pohteella
Esteettömän asumisen tuki (ent. Asunnon muutostyöt)
Tukea myönnetään mm. asunnon muutostöihin, esteiden poistamiseen asunnon välittömästä lähiympäristöstä, esteettömän asumisen mahdollistaviin välineisiin ja muihin teknisiin ratkaisuihin ja esteettömän asumisen suunnitteluun.
Omaishoito
Omaishoidossa hoivan tarve perustuu omaisen tai läheisen terveydentilan tai toimintakyvyn heikentymiseen tai vammaisuuteen. Omaishoitotilanne voi syntyä vähitellen: omainen auttaa yhä enemmän joissakin arjen toimissa, kunnes huomaa, että läheinen ei enää selviydykään ilman apua. Joskus taas omaishoitotilanne syntyy äkillisesti sairauden tai vammautumisen seurauksena esimerkiksi silloin, kun perheenjäsen vammautuu.
Laki omaishoidon tuesta: https://www.finlex.fi/fi/lainsaadanto/2005/937